Digitalisaatio, avaintekijä yrityksen menestykseen

Digitalisaatio muokkaa maailmaa ja tuo mukanaan valtavia rakenteellisia uudistuksia, mutta onko teknologian kehityksellä myös varjopuolensa?

Digitalisaatio ulottuu ihmisten arkielämään, sekä yritysmaailmassa jokaiselle toimialalle. Se, miten maailma tulee muuttumaan tulevaisuudessa teknologian vaikutuksen takia, on vaikea ennakoida. Voidaan kaikki olla kuitenkin varmoja siitä, että vanhat totutut kaavat tulevat kuolemaan ennen pitkään ja ne yritykset, jotka onnistuvat hyödyntämään digitalisaation tuomat edut parhaiten, sekä muokkaamaan sen omaan liiketoimintaansa sopivaksi, ovat tulevaisuudessa hallitsevassa asemassa.

Osa asiantuntijoista on ennustanut tulevaisuudelta myös synkempää kohtaloa, kun annetaan asioiden pursua liikaa. On hyvin mahdollinen ajatus, että teknologia tulee kehittymään liian pitkälle, kun mietitään sen viimeaikaista jatkuvasti kiihtyvää kehitystä.

Internet saapui ihmisten koteihin 90-luvulla ja vain vajaassa 30:ssa vuodessa kehitys on ollut räjähdysmäistä.

Alan parhaimmat asiantuntijat, kuten Bill Gates, sekä Elon Musk ovat ottaneet vahvasti kantaa digitaaliseen kehitykseen, sekä mihin se on ihmiskuntaa ajamassa.  He pelkäävät tekoälyn tulevan kehittymään niin pitkälle, että se oppii rakentamaan itseään, eikä sen kehitystä enää voida pysäyttää, mikä johtaa lopulta ihmiskunnan tuhoon. Elon Musk on muun muassa ilmaissut keinoälyn kehityksen olevan ihmiskunnalle suurempi uhka, kun ydinaseet. Uskoisin, ettei tämän tyyliset lausahdukset teknologia-alan pioneereilta ole tuulesta temmattuja. Keinoälyä ei kuitenkaan tule pelätä, mutta asiantuntijat kehottavat olemaan varovaisia sen suhteen. Elämmekö kohta koneiden kaappaamassa maailmassa, niin kuin Arnold Schwarzeneggerin tähdittämässä elokuvassa Terminaattori, jossa lopulta koneet tuhoavat planeettamme?

Ehkä ei kannata vielä maalailla liikaa piruja seinille, vaan on keskityttävä kolikon kääntöpuoleen ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin.

Monelle sana digitalisaatio on vielä vieras käsite, eikä oikein tiedetä mistä tarkkaan ottaen on kysymys. Joitain asia pelottaa ja toisia kiehtoo. Tosiasia on, että digitalisaatio mahdollistaa asioita, joita ei ennen ole voitu toteuttaa. Digitalisaatio lisää ihmisten hyvinvointia, rikkoo nykyisiä rajoja yritysmaailmassa, sekä ihmisten arjessa. Asiat tehostuvat ja ihmisten elämä helpottuu. Yrityksille tärkein kysymys onkin, haluavatko he pysyä mukana muutoksessa vai syrjäytyä nykyisestä digitaalisesta kehityksestä?

Digitalisaation tunteminen työelämässä on yritykselle elintärkeää.

Nykyiset liiketoimintamallit muuttuvat ja välikädet katoavat. Tulevaisuudessa ihmiset tulevat myymään ammattiosaamistaan eri digitaalisten alustojen kautta ja kivijalkamyymälät katoavat. Digitaalisten kanavien hallitseminen tulevaisuudessa tulee olemaan jokaiselle yritykselle avaintekijä ja se tulee määrittämään, kuinka he pärjäävät markkinoilla.

Digitalisaatiosta suuri hyöty kuluttajille

Digitaalinen muutos tulee hyödyttämään myös asiakkaita suuresti. Yritysten on pyrittävä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin niin hyvin kuin mahdollista, sillä maailma kutistuu ja vastaavaa palvelua on helppo etsiä toiselta vastaavalta palveluntarjoajalta. Lisäksi digitaalisten työkalujen tuottaman datan mittaaminen on elintärkeää nykypäivänä. Ne mahdollistavat asiakkaiden yksityiskohtaisen tuntemisen, jonka avulla voidaan tarjota asiakkaille juuri sitä mitä he haluavat.

Brändilupaus ja yrityksen läpinäkyvyys, eli rehellisyys tulevat olemaan asioita, joita kannattaa vaalia. Rehellisyys on läpinäkyvyyden kannalta elintärkeää, sillä digitaalisessa maailmassa yrityksen maine on herkästi pilattavissa, sekä jo pelkästään yhden tyytymättömän asiakkaan kommentit netissä voivat pilata yrityksen maineen ja herättää muissa epäluottamusta. Asiakkaan luottamuksen voittaminen ja heidän tarpeisiinsa vastaaminen nopeasti tulee olemaan avaintekijä digitaalisen kaupankäynnin onnistumisessa.

Markkinointiosuuskunta Askel on pääjärjestäjänä Digikaappaus 2018 tapahtumassa, jossa keskitytään digitalisaation tuomiin muutoksiin yritysmaailmassa. Tule kuuntelemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja ottaman ensiaskel kohti digitalisoitumista.

 

Otto Väisänen
Otto VäisänenTiimiyrittäjä, Markkinointiosuuskunta Askel
By | 2017-09-19T10:43:31+00:00 syyskuu 19th, 2017|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment